Bakom kulisserna på ”I den stora sorgens famn” – eller tankar om musik som betyder något

Jag fick låtönskningen av ”I den stora sorgens famn” på en post-it-lapp. Det är inte normalt den vägen jag uppmanar er att önska låtar, men en önskning är en önskning. Ni vet väl att jag ständigt välkomnar och tar emot nya önskningar. Ni kan t.ex. skriva det som en kommentar till det här inlägget eller på min facebook.

Jag visste snabbt att jag ville göra en bild av ”I den stora sorgens famn” på grund av dess innehåll men jag tvekade också för jag kände att det var så viktigt att det blev rätt just med tanke på låtens budskap. Tidigare låtar har jag till största del sett som underhållning men nu kände jag plötsligt att jag hade ett större ansvar gentemot låten.

Musik kan vara så många saker. Ofta är det just underhållning men det kan vara så mycket mer. För den som lyssnar kan musiken vara sällskap, pepp, tröst, igenkänning eller motivation. För den som skriver musik kan det vara det ultimata sättet att uttrycka sig. En konstform med potential att nå ut till stora mängder människor.

Det finns musik som på grund av budskapet kanske betyder lite mer än annan.
Budskap i musik har alltid funnits. Kampsånger av olika slag. Låtar som berättar en historia och visar på en annan verklighet kan vara, en berättelse om någons liv och öde.
Det är svårt att säga att vissa låtar skulle vara ”viktigare” än andra men det finns de som har djupare innehåll. Det är där jag tycker ”I den stora sorgens famn” kommer in. Jag kommer göra en serie bilder av låtar i det här projektet nu som innehåller lite mer innehåll i brist på bättre beskrivning. Det blir en ytterligare utmaning, att tolka det på en djupare nivå och sen göra en bild som uttrycker budskapet. De kommer innehålla olika typer av budskap och känslor. Om de sen innehåller mer innehåll och budskap så såklart en tolkningsfråga för alla som tittar och lyssnar. Det är trots allt någon form av konst.
Till sist blir det ”bara” en bild. Precis som låten ”bara” är en låt.

Kerstin Skrivet av:

Bli först att skriva en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *