Bakom kulisserna på ”Where is my mind?”, eller hur det blev så snurrigt

Snurrande, svindlande. Känslan av att vara lite vilsen som i en storstad. Ensam och överväldigad av alla intryck. Som att allt går i cirklar eller i en spiral nedåt.
Jag ville fånga effekter och ljud i musiken kombinerat med låttexten. Lite som med ”Learning to fly” i våras. Ett roligt sammanträffande att de båda har ljusspår. Den här gången var raka sträck dock helt otänkbart.

Var och hur fångar jag en snurrande storstad med all belysning som hör till?
Min första utmaning blev bristen på höga hus och tillräckligt tätt med ljuskällor. Jag var ute och testade lite i ”downtown” Kista, som har några av Stockholms högsta hus men det räckte inte. De står inte tillräckligt tätt och neonskyltar och andra färgade ljuskällor sitter oftast lågt.
Lösningen blev att återskapa det jag ville uppnå det på konstgjord väg.
Specifikationen krävde många ljuspunkter och fler färger. Svaret blev ljusslingor. Med dem kunde jag återskapa stadslandskapets ljus. Rött, både stoppljus, bilar och skyltar. Gröna i trafikljus. Olika färger av vitt. Jag använde två vita ljusslingor med olika färgtemperatur är att återskapa att vitt ljus i stadsmiljö ofta har olika toner av vitt. Detta förstärkte jag även i bildbehandlingen för att få några stäck/cirklar riktigt kalla i tonen.

Den första idén att till konstruktion gick ut på att använda kompostgaller att sprida ut lamporna på. Men efter ett snabbt ”proof of concept”-test med bara min sambos arm så valde jag att ta mitt stativ som har en vinkelarm och lida ljusslingorna runt det.

För att få till själva rörelsen i bilden använde jag en snurrplatta som jag placerade kameran liggande på under lamporna och snurrade den ”lagom” fort för att få ett helt varv.

Jag gjorde många försöka med olika många lampor och med att snurra kameran olika fort. Många av bilderna blev fina men jag visste vad jag ville uppnå och är väldigt nöjd med linjerna i den färdiga bilden. Att vissa går helt runt medan vissa har små hack och slutar ojämnt. Jag vill att man ska följa linjerna med blicken runt runt, byta stäck, byta färg. Det passar låten perfekt tycker jag.

Gillar du bilden och vill ha den hemma på väggen? Den här och samtliga tidigare bilder från Stranger in strange land finns att köpa som posters i min webshop.

Kerstin Skrivet av:

Bli först att skriva en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *