Bakom ”Money, it’s pure evil” – eller Stora kundvagnsvalsen

Bättre sent än aldrig kommer här nu inblicken bakom kulisserna på min bild till ”Money, it’s pure evil”.

När jag fick låtönskningen och började lyssna på den så tänkte jag ”Näää, jag tror inte det. Vad ska jag göra av den här”. Allt jag fick upp var bildidéer med sedlar, gärna dollarsedlar, som regnade från taket i någon form av American Beauty-stil. Kändes inte jätteinspirerande och ganska gjort. Låten lades till sidan och tiden förflöt. Som ni som följer bloggen vet lägger jag alla låtönskningar i en playlist och lyssnar på då och då. En av dessa gånger, kanske på tunnelbanan eller i bilen, så började jag fundera mer på det där med ”evil” och att pegar skulle vara ondska på något sätt. Snabbt hoppade tankarna till kritik mot kapitalismen och vidare till ett av de mest klassiska exemplen den moderna i kulturhistorien. Zombies. Det tydligaste exemplet George A Romeros film Dawn of the Dead från 1978 zombieapokalypsen är förlagd till ett shoppingcentrum.

Det här var ju helt andra inspirationer att bita i. Lite apokalyps och dystopi är aldrig fel (eller jo men ni förstår vad jag menar). Ok, så ett shoppingcentrum, gärna övergivet och någon symbol för konsumtion. Kundvagnen!

Övergivna shoppingcentrum vet jag inte jättemånga men det går lätt att fejka om det är tillräckligt folktomt.
Jag letade miljöer vid några närliggande handelsplatser och hittade ett ställe att prova. För att få det folktomt nog och så att ljuset skulle kunna få rätt dystopiska muggighet klav jag upp ohälsosamt tidigt en söndagsmorgon och åkte iväg för att fotografera. Jag hittade en väldigt snygg sliten kundvagn som fick agera huvudperson.

Tyvärr är det inte alltid saker fungerar på första försöket när man håller på med konstfoto. Miljön och vinklarna blev inte lika bra på bild som jag hade hoppats. Det kändes inte som att bilden blev tillräcklig storslaget öde. Dessutom kom solen snabbt in i bild.

Skam den som ger sig.
Jag letade vidare och hittade en annan plats som med lite tur kunde vara öde vid en tidpunkt som också fungerar fotomässigt. Denna gång blev det fotografering en sen kväll istället. Parkeringen jag valt var föredömligt fri från bilar.

Tyvärr hade jag inte längre tillgång till den slitna kundvagnen från förra stället men jag bestämde att det fick fungera även med lite fräschare vagnar. Eftersom det ligger en Ica Maxi i närheten lånade jag fem vagnar i lite olika storlekar därifrån. Som tur var hade jag med mig min Magnus som assistent för det skulle visa sig bli ganska mycket rullande med kundvagnar.

Jag hittade en vinkel som jag gillade av byggnaderna och själva parkeringen och sen började vi försöka ställa in kundvagnar i utsnittet så att det kändes rätt. Det var först när jag valde att välta en av dem och låta en annan komma in från sidan i bild för att ge djup åt bilden som jag kände att jag hade det jag ville uppnå.

Väl hemma vid datorn fanns nästa chans att gör en hyllning till zombietrenden. I bildbehandlingen tittade jag mycket på hur färger och mättnad används, både i Romeros filmer men kanske framförallt i moderna exempel som The Walking Dead och 28 Days Later. Jag valde också att i photoshop täcka för fler av fönstren på byggnaden för en mer igenbommad känsla.

En liten rolig detalj om fotograferingen är att en polisbil kom cirkulerande förbi när vi som bäst körde runt med kundvagnarna. Jag vet inte om det var en tillfällighet eller om något rapporterat in att några valsar runt med kundvagnar på en tom parkering. Polisen kom aldrig fram till mig men jag misstänker att de såg min kamerauppställning och tänkte att det bara är någon knäpp fotograf. 🙂
Postern av den här bilden och alla andra tidigare i projektet finns i min webshop.

Jag tar fortfarande emot låtönskningar så missa inte chansen att önska en låt eller två.

Kerstin Skrivet av:

En kommentar

  1. februari 15, 2020
    Reply

    Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *