Everything is multiple – Hur en blev många

”Hur fick du tag på så många av föremålet?” är den i särklass vanligaste frågan jag får om min bildserie Everything is multiple. Svaret på frågan är enkelt, jag har bara en av varje. Frågan som automatiskt då följer är ”Men hur gjorde du då?!” Den är inte lika enkel att svara på men här hoppas jag kunna ge er en liten uppfattning om hur jag tänkt och gjort.

Det första steget är att para ihop ett föremål och en miljö. Oftast kommer idén till föremål först, jag har en liten lista med saker jag tycker om. Miljöerna letar jag efter aktivt, antingen för att jag redan har en idé till vad som passar ett visst föremål eller så hittar jag en miljö jag gillar och kikar på min lista vilket föremål som kan passa. Eller passa och passa. En del av projektet har varit att hitta ett samspel mellan föremålet och miljön där de känns lite malplacerade men inte heller känns helt onaturligt.
För att exemplifiera använder jag bilden Chess piece.
Nästa steg är själva fotograferingen. Kameran på stativ, naturligt ljus, sätta fokus och exponering. Sen börjar det roliga, och ganska ofta svettiga. Jag placerar shackpjäsen där jag vill ha det, kliver ur bild, tar bilden. Precis den proceduren upprepar jag sen gång på gång. Varje schackpjäs man ser på den färdiga bilden har alltså en egen råmaterialbild. Man kan säga att allt som händer i den färdiga bilden har hänt på riktigt, bara inte samtidigt. Varje färdig bild är som en liten tidsresa.
exempel_enbilda
När jag känner mig säker på att jag fångat alla placeringar jag kan tänkas använda är det dags att mata in dem i datorn och börja med urvalet. Till Chess piece fotograferade jag 172 individuella bilder. Därpå startar sedan en klipp och klistra-procedur i Photoshop. En efter en sätts schackpjäserna in där de fotograferades.
exempel_flera
Alla fungerar inte ihop, vissa pga fysikens lagar vissa pga mina estetiska beslut. När allt urval är gjort blev det 73 stycken schackpjäser som fick vara med i den färdiga bilden.
När jag är nöjd med bildens komposition jobbar jag vidare med bildbehandling av hela den nya konstruerade bilden på samma sätt som för en bild som består av ett foto.
Många frågar också hur lång tid det tar att göra en bild ur Everything is multiple. Det kan jag tyvärr inte svara på. Själva fotograferingen har tagit mellan 20 minuter och en timme att genomföra. Sammanfogandet av bilderna och bildbehandlingen däremot vet jag inte. Dels har jag i vissa fall jobbat på flera bilder parallellt och dels är jag osäker på om jag själv vill veta. ☺
exempel_klar

Kerstin Skrivet av:

En kommentar

  1. Sarah S
    november 14, 2016
    Reply

    Jösses vilket jobb du gör Kerstin! Jag är imponerad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *